Увага, гриби!

1 августа 2018
Увага, гриби!

 Традиційна звичка слов`янських народів – вживати дари лісу – ягоди, гриби, лікарські рослини. На жаль, при цьому мало зважають на ті зміни, що відбулися в генетичній пам`яті людей, більшість яких нині мешкає у містах. Давно відірвалися від природи і втратили навички збирання грибів,  вміння розрізняти їстівні та отруйні види.


    Нагадаємо, що гриби за класифікацією розподіляються на кілька груп.

  1. Безумовно їстівні, які можна вживати після звичайної кулінарної обробки: більшість трубчастих грибів – білі, підосичники, маслюки, підберезники та деякі пластинчасті – опенькі, лисички, печериці, інші.
  2. Умовно їстівні, які перед приготуванням необхідно обробити (відварити або добре вимочити).
  3. Неїстівні гриби, які придатні для вживання: жовчний гриб, сироїжка блювотна, маслюк перцевий.
  4. Отруйні гриби, споживання яких приводить до отруєнь, подекуди з трагічним кінцем.

     Є лише один достовірний спосіб запобігання грибним отруєнням – вміння розрізняти їстівні гриби і отруйні за їх зовнішніми ознаками. Нагадаємо основні правила, яких необхідно дотримуватися при збиранні та приготуванні грибів:

  • збирати гриби треба тільки під контролем досвідчених грибників;
  • гриби, в яких ви сумніваєтесь, ніколи не кладіть до кошика;
  • якщо ви знайшли їстівні гриби, а поруч з ними ростуть отруйні або невідомі вам, не збирайте ці гриби (можлива їх мутація чи запилення отруйними спорами);
  • вдома ще раз перегляньте всі зібрані гриби. Якщо помітите отруйний або невідомий вам гриб – одразу ж викиньте його;
  • зібрані гриби необхідно добре промити – не менше трьох разів, аби добре відмити весь бруд. І в цей же день приготувати гриби, тобто відварити або посмажити чи законсервувати;
  • варити всі гриби треба, як мінімум, у трьох водах. Не стільки важливий час варіння, скільки кількість зміненої води;
  • при консервуванні грибів використовуйте оцет, щоб не допустити інших харчових отруєнь, приміром, ботулізму, який характерний для всіх загерметизованих консервів;
  • при вживанні грибів чи страв з них, намагайтеся спочатку з`їсти їх небагато, а дітям зовсім не давайте, і якщо за ніч чи день ніяких неприємних симптомів не виникло – тоді вживайте гриби далі.

      І останнє. Якщо вже трапилася біда і ви відчули себе погано – перш за все промийте шлунок водою з марганцем і відразу ж викликайте «швидку допомогу». Ніякого самолікування! Бо чим більше токсинів потрапить у кров, тим важчим буде перебіг отруєння.

Міністерство охорони здоров`я України попереджає, що вживання дикорослих грибів небезпечно для здоров`я і може призвести до летальних наслідків.

Старший майстер виробничого навчання Нікопольських курсів 3 категорії, І. П. Колбасова.

Нікопольська міська рада.